

Ageing Well Symposium Programme (as at 9 April)

Day 1

Time	Topic/Item	Lead / Presenter
10:00 AM	Open, coffee	
10:30 AM	Mihi whakatau and Welcome	Dr Will Edwards
10:40 AM	Health and Safety	Hinerangi Edwards
10:45 AM	Chair's Welcome and Opening Remarks	Dr Will Edwards
11:15 AM	Keynote: Dr Ganesh Nana	Dr Ganesh Nana
	'Ageing Well & the Economy – what comes first?'	
12:00 PM	Q & A (15 min)	
12:15 PM	Lunch and networking	
1:15 PM	Policy & Advocacy	Prof Louise Parr-Brownlie and
	Opening remarks by the Session Chairs	Sarah Clark
1:25 PM	Keynote Policy & Advocacy panel: Introduction	Prof Louise Parr-Brownlie,
	(10 mins)	Sarah Clark, Dr Kay Saville-
		Smith, Carolyn Cooper, Jane
		Wrightson
1:35 PM	Keynote Policy & Advocacy Panel: discussion	Prof Louise Parr-Brownlie,
	(60 min)	Sarah Clark, Dr Kay Saville-
		Smith, Carolyn Cooper, Jane
		Wrightson
2:35 PM	Keynote Panel Q & A	Prof Louise Parr-Brownlie,
	(15 min)	Sarah Clark, Dr Kay Saville-
		Smith, Carolyn Cooper, Jane
		Wrightson
2:50 PM	Ageing Well's Policy Journey	Prof lan Town
	(10 min)	
3:00 PM	Summary of Key Points by Session Chairs	Prof Louise Parr-Brownlie and
	(15 min)	Sarah Clark
3:15 PM	Afternoon tea	
3:45 PM	Early Career Researchers Presentations	Assoc Prof Diane Ruwhiu, Assoc
	(30 min)	Prof Tracy Perry
4:15 PM	Ageing Well Te Tiriti Journey	Callie Corrigan
	(10 min)	
4:25 PM	Book Launch	Prof David Baxter, Prof Louise
	(15 min)	Parr-Brownlie, Dr Will Edwards
4:40 PM	Reflections from Day 1 / Connection to Day 2	Hinerangi Edwards, Robin Olds
5:00 PM	Day 1 finish	

Time	Topic/Item	Lead / Presenter
8:30 AM	Karakia and Day 2 opening	
8:35 AM	Māori and Pacific Leadership in Ageing Well Research Introduction to the topic (10 min)	Dr Ofa Dewes, Dr Joanna Hikaka
8:45 AM	Administrative Data in Aotearoa: equity with a focus on Pacific Peoples (15 min)	Dr Lisa Underwood
9:00 AM	Video interlude (5 min)	
9:05 AM	Treasuring Older Adults to be Happy, Healthy, and Safe (10 min)	Malia Hamani QSM, Chief Executive Officer, Treasuring Older Adults Pacific Inc., Auckland
9:15 AM	Equity in Older Peoples Health Care Delivery (15 min)	Mikaela Shannon, Clinical Director, Enliven Presbyterian Support, Wellington
9:35 AM	Talanoa / Discussion (15min)	Dr Ofa Dewes
9:50 AM	Morning Tea	·
10:20 AM	Demonstrating Impact Post-Research Funding (15 min)	Rangimahora Reddy, Pare Meha, Daphne Vasea, Rauawaawa Kaumātua Charitable Trust, Hamilton
10:35 AM	Co-creation Research with Kaumātua (15 min)	Dr Catherine Love, Professor Chris Cunningham and Charles Waldegrave
10:55 AM	Taurite Tū and Designing for Impact, with live demonstration (15 min)	Katrina Bryant
11:10 AM	Whaioranga te pā harakeke – kōeke sovereignty (10min)	Louise Ihimaera
11:20 AM	Question time (10 min)	Dr Joanna Hikaka
11:30 AM	Steps of future research (10 min)	Dr Will Edwards
11:45 AM	Lunch	
12:30 PM	Health and Wellbeing Introduction and setting the scene (10 min)	Professor Ngaire Kerse, University of Auckland - Joyce Cook Chair in Ageing Well
12:40 PM	Starting in the community Ngā Pou o Rongo; Kaupapa Māori whānau wellness programme, impact and outcomes (20 Min)	Hannah Lowe and community whānau member, the Centre for Health

ሮ

C

6

1:00 PM	Using data to detect patterns of conditions and	Dr Ruth Teh
	outcomes	
	(15 min)	
1:15 PM	Specific novel developments	Professor John Reynolds,
	Stimulating the Brain: lessons learnt and looking	University of Otago, Dunedin
	forward to the future	
	(15 min)	
1:35 PM	Those receiving care in the community	Assoc Prof Hamish Jamieson,
	Ten years of Ageing Well Work with interRAI Data	University of Otago,
	(15 min)	Christchurch
1:50 PM	Those in Aged residential Care	Assoc Prof Michal Boyd, and
	Early Warning, Frailty and Quality Care: 10 years of	Julie Daltrey, University of
	research (20 min)	Auckland - School of Nursing
2:10 PM	Oral Health in Aged Care: An integrated	Dr Moira Smith, University of
	programme	Otago, Wellington
	(15 min)	
2:25 PM	Afternoon tea (15 min)	
2:40 PM	Health and Wellbeing Panel	All speakers from Health and
	(10 min)	Wellbeing session
2:50 PM	Resilience in Ageing	Karen Billings-Jensen, Chief
	Panel and looking forward	Executive, Age Concern NZ
	(55 mins)	Ageing Well's Prof David
		Baxter,
		Assoc Prof Diane Ruwhiu,
		Assoc Prof Tracy Perry
3:45 PM	Karakia and closing	Dr Will Edwards
4:00 PM	Day 2 finish	